Hållbarhet

Vårt engagemang för hållbart jordbruk

Hållbarhet

januari 28th 2021 ・ 4 min läsning

På Chiquita är vi galna i bananer – vi älskar vår läckra, soliga frukt! Och vår omsorg går tillbaka till våra gårdar, de människor som arbetar på dem, deras barn och de samhällen de bor i, som en del av vårt övergripande mål att vara så hållbara som möjligt. Nedan ska vi titta på hur vi omsätter denna ambition i handling.

Biologisk mångfald

Företag måste göra stora förändringar i hur de interagerar med miljön och som jordbrukare har vi ett särskilt ansvar. Vi har tagit en ledande roll här och samarbetar med våra viktigaste intressenter om projekt och åtgärder. Det finns tre pelare i vårt arbete:

  1. Vi skyddar den biologiska mångfalden direkt på våra gårdar: vi har säkerställt att ingen mer skogsröjning kommer att ske för jordbruksexpansion: sedan 1994 har våra gårdar inte bränt eller skövlat ekosystem av högt värde. Vi begränsar produktionen till områden som kan stödja långsiktig odling eller där detta inte är möjligt återställer vi marken till sitt naturliga tillstånd. Vi är stolta pionjärer inom detta tillvägagångssätt.
  2. Vi minimerar påverkan av vår verksamhet: vi minskar påverkan av vår verksamhet, med början med god jordbrukspraxis som produktrotation, förebyggande defoliering, skadedjursövervakning och användning av fällor. Vi har antagit precisionsjordbruk, använder jordbrukskemikalier endast med särskild försiktighet, exakt där de behövs, och säkerställer att de produkter vi använder är godkända och med minsta möjliga toxicitet (95 % av allt vi använder har låg toxicitet).
  3. Vi är banbrytande för återplantering av skog: vi har utvecklat banbrytande partnerskap med intressenter om återplantering av skog – vilket återför områden till ett mer naturligt tillstånd där den biologiska mångfalden behöver förbättras. Vi vill bevara den biologiska mångfalden på lång sikt, använda utbildning för att öka miljömedvetenheten i våra samhällen och uppmuntra lokalt deltagande (som i Nogal-projektet nedan).

Ingen banan slösas bort

Det är ett fantastiskt faktum: bananer är den fjärde viktigaste livsmedelsgrödan i världen efter ris, majs och vete. De är ett oumbärligt livsmedel för miljontals människor runt om i världen. Eftersom vi förstår hur mycket de betyder för världen har vi åtagit oss att se till att vid 2020 skulle ingen frukt kastas.

På grund av våra höga exportstandarder klarar naturligtvis vissa frukter inte kraven – men det betyder inte att de inte är bra. Vissa bananer har mindre fläckar men är helt ätbara och dessa förvandlas till puré. Vi har vår egna puréfabrik i Costa Rica, där i genomsnitt 65 000 ton bananer från Panama och Costa Rica bearbetas till utsökt puré eller bananmjöl. Om bananer får märken och inte kan bearbetas ger vi dem till jordbrukare för att mata deras djur.

Även de oätliga delarna av växten – stjälkarna, lastbilarna och bladen – används som kompost, skyddar jorden från erosion och håller värdefull fukt. Förutom att hindra ogräs från att växa, fungerar denna ekomassa också som det perfekta, naturliga gödningsmedlet. Komposteringsgravarna på våra gårdar är också favoritplatser för utfodring av alla typer av fåglar, rådjur, insekter och grodor.

Vår gröna biorötningsanläggning i Costa Rica låter oss få energi från kasserat fruktmaterial. Avloppsvatten som tidigare gick till behandlingslaguner passerar nu genom en serie silar och filter för att avlägsna fasta ämnen, som lokala jordbrukare använder som gödningsmedel. I biorötningsanläggningen omvandlar vänliga bakterier det filtrerade avloppsvattnet till biogas, som lagras i stora gummipåsar.

Hela systemet minskar inte bara lukten avsevärt, det innebär också att avloppsvattnet som går ut i miljön uppfyller nationella avloppsstandarder och eftersom det är rikt på näringsämnen kan resterna användas för att gödsla våra grödor.

Skydd av vilda djur och skogar: Nogal-reservatet

Vi arbetar också utanför våra gårdar i de områden där vi finns, och Nogal-reservatet är ett av de bästa exemplen. Vi investerar fortfarande tankar, finansiering och arbete för att skydda detta viktiga viltreservat i Costa Rica.

Under 2017 gjorde vi imponerande framsteg i reservatet, som ligger i Sarapiqui-området i Costa Rica. Nogal-initiativet grundades 2004 som en gemensam insats mellan Chiquita och flera av våra kunder för att bevara och skydda den biologiska mångfalden, som upprätthålls av Rainforest Alliance och German Society for International Cooperation, GIZ. Hittills har vi planterat över 900 träd och andra återförsäljare och odlare har besökt reservatet för att se hur vi under reservatets 13 år har ökat livskvaliteten för de människor som bor i området.

Bara 2017 registrerade vi tre nya arter i reservatet – en tapir, Costa Ricas största landdäggdjur, en klockfågel och en gul fläckig ödla. Dessa observationer visar att kopplingarna som görs av detta ambitiösa projekt, som syftar till att ansluta till andra skogar och deras vilda djur fungerar bra. Vi har ansökt om att reservatet ska erkännas som en privat tillflyktsort för vilda djur, vilket kommer att ge mer skydd mot avverkning.

Nogal-reservatet – Översikt
Nogal-reservatet – Tapir

Hantera vårt vattenavtryck

Bananer behöver vatten för att växa – 2 kg bananer behöver mellan 400 och 600 liter vatten för att växa och bearbeta frukten, inklusive rengöring och ”avhandling”, vilket är processen att separera de stora bananklyftorna i mindre ”klasar” av fem till sex frukter.

Det mesta av vattnet för att odla våra bananer kommer från regn men i områden som har en torrsäsong måste vi förlita oss på bevattning. Här har vi gått från slösaktig luftbevattning till vatteneffektiva mini- och mikrobevattningssystem som minskar vår vattenanvändning med cirka 80 % – en årlig besparing på 1,7 miljarder liter. Vi har också installerat ”torravhandlingssystem” på 23 % av våra gårdar, vilket sparar ytterligare 160 miljoner liter vatten varje år.

Vi är också mycket försiktiga med avloppsvatten från vår verksamhet, filtrerar bort fasta ämnen och skyddar floder och vattendrag från föroreningar. Oberoende laboratorier kontrollerar regelbundet kvaliteten på vattnet i våra floder och vattendrag för att säkerställa att systemen fungerar korrekt.

Vi verkligen stolta över våra ansträngningar att bevara den biologiska mångfalden och se till att våra bananer produceras så hållbart som möjligt. Vi är fast beslutna att fortsätta våra ansträngningar så att du vet att när du köper ett gäng läckra Chiquita-bananer i din lokala butik representerar de inte bara smak och kvalitet utan också en enorm mängd arbete med hållbarhet.

 

Gå med i Chiquitas community

  • Anpassade receptval: tillgång till avancerade filter, betygsätt recept, spara dina favoriter i ditt personliga bananutrymme.
  • Privilegierad tillgång till speciella giveaways och tävlingar
  • Ställ in dina kostpreferenser och spara dina mest omtyckta livsstilsartiklar.

Följ med oss!

Gå med i Chiquitas community och få tillgång till ditt personliga bananutrymme!

Copy link