Hållbarhet

Chiquita lanserar innovativt Yelloway-initiativ

Hållbarhet

oktober 5th 2023 ・ 8 min läsning

Som världens ledande bananföretag förstår Chiquita den avgörande betydelsen av att vidta mätbara åtgärder mot klimatförändringar. I ett strategiskt, långsiktigt samarbete med KeyGene, MusaRadix och Wageningen University and Research (WUR)är Chiquita stolta över att introducera det banbrytande Yelloway-initiativet.

Yelloway-initiativet skapades med målet att producera bananer som är resistenta mot både patogena sjukdomar och miljöhot, med primärt fokus på Tropical Race 4 (TR4) och svart sigatoka, och samtidigt minska koldioxidutsläppen. Initiativet följer fyra vägar: det börjar med kartläggning av genomet, följt av växtförädling, sedan laboratorietestning och slutligen fälttestning. För närvarande befinner sig den första omgången av Yelloway-producerade bananer i Filippinerna för fältförsök.

Efter mer än 150 år i råvarubranschen har Chiquita sett de direkta effekterna av klimatförändringarna och dess överhängande miljöhot. Yelloway-initiativet gör det möjligt för oss att göra skillnad för allas bästa, särskilt när det gäller global livsmedelssäkerhet och näring. Den här processen kommer att ge en långsiktig, hållbar lösning för bananexportindustrin, öka antalet banansorter och minska koldioxidutsläppen – vi är otroligt stolta över det arbete vi har gjort."

Peter Stedman, Chiquitas hållbarhetschef

Varje år kostar svart sigatoka, TR4 och andra sjukdomar bananbranschen flera hundra miljoner dollar i växtskydd. För tillfället bekämpas svart sigatoka genom flygbesprutning, som direkt avger koldioxidutsläpp. Genom att skapa resistenta sorter genom Yelloway kommer Chiquita att bidra till att skydda bananproduktionen, vilket resulterar i färre flygplan som luftbesprutar, vilket direkt minskar koldioxidutsläppen.

Hittills har Yelloway gjort det möjligt för Chiquita och dess forskningspartner att skapa ett släktträd av bananmångfald baserat på över 160 olika banantyper, vilket har lett till 150 framgångsrika korsningar som totalt har genererat 32 000 frön. Medan de första diploida F1-bananerna växer i växthusen utvecklas nya banansorter, varav några är resistenta mot Fusarium och toleranta mot svart sigatoka. Det ultimata målet med initiativet är att producera tre nya resistenta sorter som ser ut, känns, smakar och kan förvaras precis så som Cavendish-bananernas konsumenter känner igen och älskar.

Som en branschledande står Chiquita fast vid vårt åtagande att bekämpa klimatförändringarna. Yelloway är en otrolig strävan som gör att vi kan stå emot både patogena sjukdomar och miljöförändringar. Medan den första omgången Yelloway-bananer nu blomstrar i Filippinerna betalar sig vårt hårda arbete och är sant bevis på vårt orubbliga engagemang för en grönare framtid."

Marco Volpi, Chief Marketing Officer för Chiquita Brands

Det här tillvägagångssättet är ännu en åtgärd som Chiquita har vidtagit för att bekämpa klimatförändringarna. Nyligen presenterade Chiquita initiativet ”30BY30”, ett omfattande program som syftar till att minska koldioxidutsläppen i hela varumärkets verksamhet med totalt 30 % vid slutet av 2030. Hållbarhetsprogrammet ”30BY30” och de ambitiösa klimatmålen godkändes av Science Based Target Initiative (SBTi) 2021, vilket gör Chiquita till det första globala fruktföretaget med erkännande från SBTi. Det knyter också an till Chiquitas Behind the Blue Sticker-strategi för hållbarhet, som syftar till att skapa en positiv miljöpåverkan genom att införa principerna om hållbarhet i alla sina affärsmetoder.

Om Chiquita Brands International

Chiquita är ett ledande globalt råvaruföretag som har åtagit sig att förse både konsumenter och kunder i nästan 70 länder med frukt och service av högsta kvalitet, vilket gör Chiquita till bananen för dig. I mer än 150 år har Chiquita stolt producerat bananer av överlägsen kvalitet med god smak. Varumärket skapar en positiv inverkan genom att implementera hållbarhetsprinciperna i alla sina affärsmetoder under initiativet ”Behind the Blue Sticker”. Chiquitas ikoniska blå klistermärke har varit en kvalitetsstämpel för högkvalitativ frukt och en hyllning till nöje, men det representerar också ett orubbligt engagemang för hållbart jordbruk, biologisk mångfald och att ge tillbaka till de samhällen där bananplantagerna är verksamma. Välsmakande och behändiga Chiquita-bananer är fettfria och utgör en källa till kalium, fibrer och vitamin B6. Om du vill veta mer kan du besöka www.chiquita.com.

Gå med i Chiquitas community

  • Anpassade receptval: tillgång till avancerade filter, betygsätt recept, spara dina favoriter i ditt personliga bananutrymme.
  • Privilegierad tillgång till speciella giveaways och tävlingar
  • Ställ in dina kostpreferenser och spara dina mest omtyckta livsstilsartiklar.

Följ med oss!

Gå med i Chiquitas community och få tillgång till ditt personliga bananutrymme!

Copy link