Hållbarhet

Chiquitas engagemang för samhällsutveckling

Hållbarhet

januari 28th 2021 ・ 5 min läsning

På Chiquita vet vi att våra läckra bananer av högsta kvalitet inte klarar sig själva – vi har ett fantastiskt team av människor som är hängivna att se till att vår söta gula frukt kommer till din butik i bästa möjliga skick. Och de bor alla inom större samhällen, så som en viktig del av vårt engagemang för hållbarhet arbetar vi hårt för att se till att dessa samhällen också får ta del av fördelarna med vårt arbete. Låt oss ta en titt på några av de initiativ vi har banat väg för!

Vårt program för utbildningsförmåner

Vi vet att vi bara är så starka som vår grund – och det är glada, hälsosamma Chiquita-samhällen och ett tydligt hållbart tillvägagångssätt för vårt arbete. För att hjälpa till att främja vår vision har vi infört ett program för utbildningsförmåner för våra lantarbetares barn.

Vi tillhandahåller skolpaket i Guatemala, Honduras och Costa Rica som innehåller många av de grundläggande material som ländernas utbildningsministerier har behov av. Dessutom erbjuder vi stipendier i Panama, där vi också stöder Integral Care Center for Early Childhood i Theobroma-samhället för att ge utsatta spädbarn ett säkert utrymme för deras utveckling och tillväxt.

Vi tror passionerat på att hjälpa barn att få sin viktiga grundutbildning har en positiv och långvarig inverkan inte bara på barnet utan också deras samhällen, vilket inte bara är bra för dessa samhällen utan också kvaliteten på det arbete som vi är beroende av. Vi har uppnått vårt mål att 2020 nå ut till 20 000 barn, med början på våra egna gårdar och vidare till områden där vi köper bananer från oberoende producenter. Vårt mål är att se till att alla barn i våra bananproducerande områden har möjlighet till en bra grundskoleutbildning.

Hälso- och sjukvården

Vi bjuder också in barn som bor nära våra gårdar att få syn- och tandvård, hälsolära, och gratis tandrengörings- kit – dessa initiativ är särskilt viktiga i områden där utbildningsnivån har varit historiskt låg och där tillgången till diagnostiska anläggningar som denna har varit begränsad på grund av de kostnader och avstånd som är inblandade.

Våra medarbetare har också möjlighet att få en dags avlönat arbete för att stödja byggande och renovering av skolor, och/eller för att hjälpa till med undervisning. Nedan kommer vi att ta en närmare titt på några av de initiativ som företaget har varit involverat i.

Panama: förskoleklassrum

Vi har donerat ett förskoleklassrum för 34 barn på Farm 64 i provinsen Bocas del Toro, Panama, genom utbildningsministeriets ”My School First”-program. Klassrummet har också ett separat badrum och tvättområde.

Våra skoldonationer och vårt arbete är en del av vår andra pelare för hållbarhet, ”Att vara en god granne” vilket understryker vårt engagemang och ansvar för att ge näring åt en positiv och långsiktig inverkan för de samhällen där vi är verksamma genom att investera i sociala projekt för barn och utbildning.

Utbildningscentret Farm 64 ligger på ett område med samma namn där vi har verksamhet på tre olika gårdar. Alla de 210 barnen på denna skola är barn till Chiquita-arbetare. De nya anläggningarna har donerats till staten och Chiquita fortsätter att stödja programmet ”My School First” genom att investera i skolinfrastruktur.

Panama: studentlunchrum

I ett annat område i Bocas del Toro, Barranco Medio har vi donerat ett lunchrum för de 330 eleverna i den lokala skolan. Utbildningscentret Barranco Medio, i området med samma namn, ligger nära Las Tablas där vi har verksamhet på fyra gårdar, så 75 % av studentpopulationen är barn till våra arbetare. Denna nya skolkafeteria är också en del av programmet ”My School First” och ser till att barnen har en säker och attraktiv plats för att äta hälsosamma måltider.

Honduras: förbättringar av skolinfrastruktur

Ett annat projekt som vi sponsrade som en del av vår andra pelare för hållbarhet har involverat oss i att förbättra en skola i Campo Birichiche i El Progreso, Honduras. Samhället ligger nära gården Chiquitas Ameribi och nästan hälften av skolans 150 barn har föräldrar som arbetar där. Arbetena inkluderade målning, reparationer av avloppssystemet, byte av tak och scengolv och tillhandahållande av en trappa till andra våningen samt ett säkert omkretsstaket.

För att främja sport investerade vi också i att tillhandahålla två fotbollsmål och klippning och markering av planen. Skolan som byggdes på 1950-talet var i mycket dåligt skick: nu har barnen ett säkert och välkomnande utrymme där de kan lära sig, och som ett resultat så har skolan har blivit mycket populär.

Costa Rica: mark för skolor

I mars 2018 tog vi nästa steg i vår långa hållbarhetsresa genom att donera marken som alla skolor i Sarapiquí står på till Costa Ricas utbildningsministerium. Dessa skolor utbildar cirka 400 elever och är alla placerade i områden där våra arbetare bor. Donationen kommer att göra det möjligt för utbildningsdepartementet att investera i skolans infrastruktur. Vi var redan från början 1993 oroade över utbildningen som barnen till våra anställda som arbetar med bananproduktion i Sarapiquí fick. Av den anledningen byggde vi upp skolorna och fattade 2018 sedan beslutet att donera dem.

Och så fortsätter vårt arbete med att stödja de fantastiska teamen som ger dig världens godaste bananer. Nästa gång du lägger till dem i din varukorg kommer du att veta att du hjälper till med en verkligt viktig framgångssaga inom hållbarhet.

Gå med i Chiquitas community

  • Anpassade receptval: tillgång till avancerade filter, betygsätt recept, spara dina favoriter i ditt personliga bananutrymme.
  • Privilegierad tillgång till speciella giveaways och tävlingar
  • Ställ in dina kostpreferenser och spara dina mest omtyckta livsstilsartiklar.

Följ med oss!

Gå med i Chiquitas community och få tillgång till ditt personliga bananutrymme!

Copy link