Nyheter

Fördelar med bananer: 11 saker du förmodligen inte visste

Nyheter

november 30th 2020 ・ 5 min läsning

Är du galen i bananer? Här är 11 roliga fakta som du förmodligen inte visste om allas favoritmellanmål vid en hälsosam kost...

Vi har sagt det förut och vi säger det igen: fördelarna med bananer är verkligen helt galna! De är inte bara en av världens hälsosammaste frukter, de är ett fantastiskt enkelt mellanmål och superbekväma med sitt egna lilla fodral så att du kan ta med dem vart du än går. Fyllda med massor av fibrer och viktiga vitaminer och mineraler, så du kan verkligen inte slå detta otroliga superfood när det gäller hälsosamma mellanmål.

Så… eftersom vi alla är bananälskare så tänkte vi dela med oss av några roliga bananfakta som du förmodligen inte visste. Låt oss ta bort skalet från några saftiga bananhemligheter just nu!

Det finns över 1 000 olika sorters bananer

Vem visste det? Alla känner igen de pålitliga Cavendish-bananerna, men det finns faktiskt många olika sorter – faktiskt över 1 000! Till exempel; Blue Java med en krämig glassliknande konsistens; Black Macabu som är svart när den är mogen; Nino som är mild och i fingerstorlek; och Burro som har fyrkantiga sidor och en lätt citronsmak.

Bananträdet är en växt

Vi kan kalla det ett träd, men visste du att ”bananträdet” faktiskt är en växt? För att vara exakt så är det världens största ört! På bananplantager måste växterna beskäras till marken efter att de fått frukt och huvudfruktstammen finns i stammen, omgiven av löv. På grund av sin övergripande massiva storlek betraktas bananplantan alltid som ett träd!

Bananer är bär

Ja! Hur överraskande det än låter, botaniskt sett, betraktas bananer som bär.

Bananer härrör från en enda blomma med mer än en äggstock, vilket gör dem till en sammanlagd frukt. Maka på dig blåbär, det finns en ny (gul) sheriff i stan!

Bananer kan bli tyg

I Okinawa, Japan, har människor tillverkat och burit kimonor av bananfiber sedan urminnes tider och tyget är känt för att vara starkt – men ändå lätt och tunt – vilket gör att luften kan cirkulera fint året runt. Vi skulle gilla det!

Bananer gör dig snabb

Det snabbaste maratonet som någonsin sprungits av en person utklädd till banan (ja!) registrerades som 2 timmar, 58 minuter och 20 sekunder vid Barcelona maraton den 6 mars 2011. Ganska söt insats om du frågar oss!

Banan är kung

Varje år så äts det mer än 100 miljarder bananer runt om i världen! Amerikaner äter i genomsnitt 27 pund bananer per person varje år och mer än 96 % av amerikanska hushåll köper bananer minst en gång i månaden. Jag antar att vi kan säga – alla älskar bananer!

Bananterminologi

Den korrekta termen för ett gäng bananer är en ”hand”, så det är bara logiskt att en enda banan är känd som ett ”finger”. De bruna fläckarna som du ser på en banan när den börjar mogna kallas ”sockerfläckar”. Så nu vet du det!

Bananskal är användbara

Håll i skalen! Det finns så många bra användningsområden för bananskal som att lindra klådan av ett insektsbett eller dra ut en sticka. Du kan också koka bananskal för ett härligt varmt eftermiddagste eller så kan man pickla eller göra godis av dem åt gottegrisen. Kolla in alla saker att göra med bananskal här.

Det finns ett bananmuseum

Det internationella bananmuseet i Mecca, Kalifornien, visar stolt över 25 000 bananrelaterade föremål! Du hittar bananlampor, banansmycken, bananbilder, bananleksaker och bokstavligen så många olika typer av bananvaror du kan klara av på en dag. Vi antar att de verkligen är galna i bananer!

Du kan sjunga om bananer

Visste du att det har skrivits fler låtar om bananer än någon annan frukt? Det finns till och med en Spotify-spellista som heter Go Bananas med över 60 bananrelaterade låtar. Om vi inte var så gula skulle vi rodna!

Banannäring är… ja… helt banangalen!

Detta faktum är inte så nytt – men vi ville slänga in det ändå. Bananer är verkligen en av världens hälsosammaste frukter. Fullpackad med massor av fibrer, bra naturlig långvarig energi och massor av vitaminer och mineraler, är det inte konstigt att bananen är känd som ”förmodligen världens mest perfekta mat”.

Gå med i Chiquitas community

  • Anpassade receptval: tillgång till avancerade filter, betygsätt recept, spara dina favoriter i ditt personliga bananutrymme.
  • Privilegierad tillgång till speciella giveaways och tävlingar
  • Ställ in dina kostpreferenser och spara dina mest omtyckta livsstilsartiklar.

Följ med oss!

Gå med i Chiquitas community och få tillgång till ditt personliga bananutrymme!

Copy link