Banan
Bananen är den mest spridda frukten i världen och den frukt som föredras av miljoner personer. Vi på Chiquita är engagerade i en kontinuerlig förbättring av dess kvalitet genom tillämpning av ständigt förbättrade och mer miljövänliga system för odling och transport.

Det är just tack vare denna uppmärksamhet som våra bananer har den speciella smak och den krämiga konsistens som gör dem unika.
 
 


Bananerna har sitt ursprung i Sydostasien. Indien är den främsta producenten i världen av denna frukt, men bananens odling är mycket utspridd även i de tropiska regionerna längs Ekvatorn, som de Karibiska öarna och Centralamerika, där medeltemperaturen är ungefär 27° och luftfuktigheten är mycket hög.

Den mest använda banansorten i världen är idag är Cavendish, men det finns massvis av andra sorter också. Uppskattningar av antalet olika varianter ligger mellan 400 och 1000.  • Ett bananskal består av cellvävnad som innehåller en fenolförening som ger bananen den typiska gula färgen.
  • Bananerna mognar tack vare omvandlingsprocessen av stärkelsen i sockret, som endast sker när temperaturen inte är för låg. Det är därför bäst att inte förvara bananerna i kylskåpet om man vill avnjuta den karakteristiska tropiska smaken.
Energi (kcal) 89   Vitaminer (mg)     Mineraler (mg)  
Proteiner (g) 1.09  
Vitamin B3
0.67  
Järn
0.26
Fett (g) 0.48  
Vitamin B5
0.33  
Magnesium
27
Kolhydrater (g) 22.84  
Vitamin B6
0.37  
Fosfor
22
varav socker 12.23  
Vitamin B7
0.37  
Kalium
358
Fibrer (g) 2.4  
Vitamin C
8.7  
Natrium
1
               
* värden per 100g produkt